Què és l’Ultimate

La idea bàsica de l’Ultimate Frisbee és molt simple. L’equip que té el disc intenta passar-lo endavant sense deixar-lo caure i rebre’l en una zona d’anotació: això és un punt. L’altre equip intenta interceptar el disc. És un esport sense contacte i els equips són mixtes. L’altre aspecte important de l’Ultimate és que no hi ha àrbitres, els jugadors han de prendre les decisions per ells mateixos i si no es posen d’acord es torna a la situació de joc anterior.

En les competicions d’Ultimate Frisbee és molt important l’esperit del joc. L’esperit del joc comprèn aspectes com: el joc net, coneixement del reglament, imparcialitat, respecte per el contrari, actitut positiva i autocontrol. Al final dels partits els equips evaluen l’esperit de joc de l’altre equip, del que en resulta una classificació al final de la competició.

L’Ultimate Frisbee va néixer al 1968 quan estudiants de Nova Jersey (EUA) unint diferents aspectes d’altres esports van crear l’Ultimate. Van utilitzar aquest terme per referir-se al joc com a la màxima experiència esportiva. A la dècada dels 70 es desenvolupen les primeres competicions universitàries.

A Espanya, l’Ultimate no té més de 15 anys d’existència. Actualment hi ha més de 400 jugadors federats i 20 equips, dels quals 6 a Catalunya.

L’Ultimate es pot jugar en 3 superfícies: Gespa, Sorra i Pista. Les mides del camp de joc són diferents per a cada una de les 3 modalitats.

L’Ultimate en 10 regles

1- El camp — Té una forma rectangular, amb dues zones d’anotació a cada extrem, el tamany d’un camp oficial de gespa és de 64 mts. de llarg per 37 d’amplada, amb demarcacions de 18 mts. x 37 mts. anomenades zones de gol.

El camp de sorra és una mica més petit: 45 mts. de llarg per 25 mts. d’amplada, amb zones de gol de 15 x 25 mts.


2- Inici del joc — Cada punt s’inicia amb els dos equips alineats a la zona de gol respectiva. L’equip defensiu comença llençant el disc cap a l’equip atacant. Aquest, en rebre el disc, comença els passes cap a la zona de gol contraria.

3- Anotació — S’obté un punt cada vegada que l’equip atacant completa un passe a la zona de gol contraria.

4- Moviment del disc — El disc pot avançar en qualsevol direcció per mitjà de passes sempre que s’estigui dins els límits del terreny de joc. Els jugadors no poden córrer ni caminar amb el disc a les mans. La persona amb el disc té 10 segons per llençar-lo, la defensa compta en veu alta i ha d’estar a menys de tres metres de la persona que té el disc.

5- Canvi de possessió — Quan un passe no es completa degut a la caiguda del disc per estar fora dels límits del terreny de joc o per un hand-block, la defensa pren la possessió del disc i passa a atacar..

6- Substitucions — Els canvis es realitzen després d’una anotació o durant un time-out per lesió.

7- No contacte — No ha d’existir cap tipus de contacte físic entre els jugadors. Bloquejos o càrregues no són permesos i són accions considerades falta.

8- Falta — Quan un jugador realitza una acció considerada falta qualsevol dels jugadors que estiguin al camp pot parar el joc demanant “falta”. Si la falta és acceptada és comença a jugar al punt a on s’ha comès, si no, és torna a la jugada anterior abans de que es cometés la suposada falta.

9- Autoarbitratge — Cada jugador és responsable de complir i fer complir les normes dins del terreny de joc. Els jugadors implicats en una falta la resolen a través del diàleg i buscant el mutu acord.

10- Esperit del joc — L’Ultimate promou la competitivitat i el joc net. Es fomenta el joc competitiu però mai en detriment del respecte o la integritat entre jugadors. És l’anomenat en anglès Spirit of the Game, SOTG.

 Vídeos

 Campionat europeu de seleccions de Beach Ultimate disputat a Calafell el 2013.

Finals del campionat d’Europa de clubs 2012.

 Partit femení de la final de clubs del campionat de Colòmbia 2013.

Partit open de la final del campionat mundial de seleccions 2014.